Meny Stäng

Att tänka på

Att hyra en bil är enkelt och går snabbt. Du kan hyra bil direkt online. Det finns många företag som erbjuder uthyrning av bilar. Innan du börjar leta efter en lämplig bil ska du fundera på vilken typ av bil du behöver samt hur länge du behöva hyra den. Därefter kan du börja med att jämföra utbud och pris mellan olika företag på marknaden. Undersök var de olika hyrbilsföretagen har sitt kontor, där du kan hämta ut och lämna in din hyrbil.

Några av de största företagen som hyr ut bilar är Avis, Europcar och Hertz. Dessa företag finns också utomlands. Andra företag som du kan hyra bil av är MABI, Statoil, Holiday Autos, Sembo, Sky Tours, Sunny Cars och Travellink. När du ska hyra bil utomlands kan det vara ett gott råd att ta kontakt med en firma som är välkänd.

Det kan vara bra om du är ute i god tid när du ska hyra en bil. Detta i synnerhet om du tänkt dig att hyra en bil när du är ute på semester. Att hyra bil från någon av de stora biluthyrningsfirmorna kan vara något dyrare än att hyra bill från mindre biluthyrningsfirmor. Men då ska man komma ihåg att de stora välkända firmorna som hyr ut bilar i regel har fler bilar att välja mellan. Ska du köra en längre sträcka så är det också att hyra bil av en större firma då dessa har fler servicestationer. Kontrollera också om den firma som du ämnar hyra bil av låter dig köra utomlands med bilen.

Innan du hyr en bil så ska du alltid granska den innan du kör iväg från biluthyrningsfirman. Alla de skavanker som kan finnas på bilen ska nedtecknas. Annars finns det alltid en risk att bilfirman kan hävda att du åsamkat bilen skada. Vidare ska du kontrollera om det finns en reservdunk i bagaget. En sådan kan vara bra att om man är ute och kör på landsbygden. När du kör iväg från bilfirman så ska du också ha deras adress och telefonnummer nära till hands under hela den tid då du hyr bilen. När du rattar ut från bilhyrningsfirman ska du se dig omkring ifall det finns någon bensinmack i närheten. Detta eftersom du vill kunna fylla upp hyrbilen med bensin precis innan du lämnar tillbaka bilen till uthyrningsfirman.

För att veta på förhand hur mycket du ska betala för hyran av bilen, så ska du vända dig till en uthyrningsfirmas som har fria mil inkluderat i priset. Det är mycket viktigt att du lämna tillbaka din hyrbil i tid. Lämnar du in bilen för sent kan detta kosta mycket pengar. De firmor som hyr ut bilar gör i regel en kreditnota av ditt kreditkort. Detta för att de ska ha en säkerhet för bilen. Kontrollera dock så att denna kreditnota förstörs i samband med att du lämnar tillbaka bilen. Efter att du hyrt en bil ska du alltid undersöka så att beloppet som du betalat stämmer med ditt kontoutdrag. Om uthyrningsfirman dragit för mycket ska du be om en förklaring. Företaget kan exempelvis dra en extra summa om bilen inte är fulltankad när du lämnar tillbaka den.

När du tecknar en försäkring i samband med att du hyr en bil så bör den täcka ansvar, vagnskada och stöld. Om du hyr en bil utomlands ska du be dem att precisera vad olika termer betyder. Det kan nämligen vara relativt svårt att förstå engelsk juridisk terminologi. Hör efter om självriskreduceringsförsäkring. Kontrollera också vad din hemförsäkring täcker.